O klubu

O Klubu

KK Spartak osnovan je 21. aprila 1945. god. u okviru novoformiranog sportskog društva „Jovan Mikić – Spartak”. Subotica je septembra iste godine bila domaćin prvog posleratnog prvenstva države u košarci.

Istorija jednog od najstarijih srpskih klubova puna je uspona i padova. Klub je bio na pragu prve lige 1949. i 1951. godine,  ali je neuspeh  uticao na odlazak najboljih igrača u druge sredine, odnosno napuštanje košarke (Bela Deak, Bartul Skenderović, Jene Blesić, Lazar Vuković). Tek 1968. godine, pod rukovodstvom trenera Karla Kopilovića, vrlo talentovana generacija predvođena Čedomirom Miletinom, Tiborom Horvatom, Aleksandrom Vukovićem uspeva da se domogne Druge savezne lige u kojoj igra punih devet sezona.

Sredinom 70 – tih Klub se „seli“ u najniži rang takmičenja – tzv. „beton” ligu. Tek mudrim angažovanjem Ilije Šakića i Bele Deaka sredinom 80-ih godina počeo je let u visinu „plavih golubova”. U sezoni 1985/86. Klub postaje član prve „B“ lige u kojoj šest sezona vodi borbu za ulazak u društvo najboljih.

Konačno, nakon 46 godina od osnivanja, u sezoni 1991/92. Spartak postaje prvoligaš.  Dva puta su plavi igrali u polufinalu doigravanja, a najveći uspeh Klub je ostvario 1995. pod vođstvom trenera Rajka Toromana: finale Kupa Jugoslavije i „tesan” poraz od beogradskog Partizana u Čačku 81:84.

Najbolji plasman ekipe je treće mesto u sezoni 1992/93 – trener Goran Miljković Finac. Tri puta uzastopno Klub je bio učesnik Evro kupova: debitovao je u Kupu Evrope u sezoni 1995/96, a dva puta je učestvovao u Kupu Radivoja Koraća. Spartak je zabeležio niz pobeda, od kojih je najdraža ona nad turskom ekipom Tofaš iz Burse, kasnije finalistom pomenutog takmičenja.

MKK Spartak Office Shoes

Spartak je 18 sezona, od čega devet uzastopno (od 1991 – 2000), bio član prve lige (tada YUBA danas poznata pod nazivom KLS) da bi u poslednje vreme dospeo u najniži rang takmičenja.

Kvalitetan i kontinuiran rad svih selekcija u klubu iznedrio je mnoštvo reprezentativaca, kako u seniorskoj tako i u ostalim selekcijama.

Dejan Koturović, Dejan Mišković, Vladimir Đokić, Nikola Kalinić, Miloš Milisavljević i Stefan Pot (nastupao za OKK Spartak) nosili su seniorski dres sa državnim grbom, a medaljama sa najvećih košarkaških smotri mogu da se pohvale: Dejan Koturović koji je osvojio evropsko (1995) i svetsko zlato (2002) i Nikola Kalinić sa olimpijskim (2016) odnosno svetskim srebrom (2014). Nenad Čanak, Dragan Marković, Aleksandar Lazić i Filip Barna su bili članovi mlade selekcije, a Predrag Vuletić, Žarko Vojnić, Mikloš Sakal, Mihajlo Bogešić i Milan Majstorović juniorski, odnosno kadetski reprezentativci. Juniorske ekipe Kluba su 1991. i 1993. godine osvajale druga mesta na prvenstvu države.

Ekipu Spartaka vodilo je 40 trenera, a dres na zvaničnim utakmicama oblačila su 423 igrača.

Godine 2021. počelo je novo poglavlje u istoriji košarkaškog kluba Spartak. Klub je u sigurnim rukama, u rukama bivših košarkaša, i onih koji žive za košarku. Restart subotičke košarke je počeo!