IN MEMORIAM TIBOR HORVAT GALE (1945-2024)

KK Spartak Office Shoes sa velikim žaljenjem i tugom obaveštava javnost da je legenda našeg kluba Tibor Horvat, preminuo u Subotici u 80. godini života.

Tibor je u košarkaškim krugovima bio poznat kao Gale, nadimku koji je stekao zahvaljujući Milanu Galiću centarforu beogradskog Partizana, svom idolu iz sveta fudbala.

Bio je deo izuzetno talentovane generacije koju je okupio trener Karlo Kopilović. Posle Čedomira Miletina, sa provedenih 15 godina u klubu (1962-1977), drugi je na listi najvernijih Spartakovih košarkaša. Prvi je strelac u istoriji kluba sa preko 5500 poena i drugi po broju utakmica (300) iza Miletina. Pamti se njegova igra života, protiv Slovana u Ljubljani u Kupu Jugoslavije kada je od 86 poena ekipe sam ubacio čak 44 (što je i do danas važeći klupski rekord u nacionalnom kupu).

Počeo je kao centar sa svega 189 cm visine, ali je pravu afirmaciju stekao na poziciji spoljnog igrača, u čemu mu je od velike pomoći bila i tehnika centra, obzirom na odličan šut i ulaz. Iako je talenat nešto bez čega se ne uspeva u sportu, Gale i drugovi su znali satima posle treninga da ostanu takmičeći se u šutiranju slobodnih bacanja (Horvat je bio i najbolji penaldžija Druge lige).

Nije voleo da igra odbranu, kao i neki stariji igrači, te je ponekad dolazilo do sukoba na relaciji trener – igrači.

Znao je da kaže „košarka se u moje vreme igrala bez previše šablona, bio je manji uticaj trenera nego danas.“.

Jednu sezonu proveo je u ekipi Radničkog iz Bajmoka, a bio je angažovan u upravi košarkaškog kluba Spartak. Radni vek je proveo u Osnovnom sudu u Subotici.