IN MEMORIAM – JANKO LUKOVSKI (1946-2023)

JANKO LUKOVSKI (1946 – 2023)

Košarka, makedonska, srpska i u celom regionu ostala je bez velikog imena. Čuveni Janko Lukovski, stručnjak koji je iza sebe ostavio veliku zaostavštinu, preminuo je u 77. godini u Novom Sadu.

Janko Lukovski bio je veliki igrač, one velike Jugoslavije, zatim i sjajan stručnjak koji je na put izveo brojne vrhunske košarkaše.
Iz Makedonije se 1985. preselio u Suboticu, gde je udario temelje modernog Spartaka. Janko je bio prvi pravi profesionalni trener u klubu. U Spartaku je proveo dve i po sezone (1985-1988) i veoma je zaslužan što je košarka „krenula“ u Subotici.

U klubu je naišao na ljude spremne na danonoćni rad i odricanja. „Smatrao sam da ja treba da animiram, pokrenem i motivišem ljude oko sebe, a desilo se obrnuto. U Spartaku su shvatili da je podela odgovornosti temelj uspešne organizacije kluba. Spartak je objektivno slabiji od nekih klubova, a pri vrhu je tabele zato što su igrači shvatili suštinu sopstvene odgovornosti. Oni se natprosečnim rezultatima odužuju za natprosečne uslove.“

Bio je dugogodišnji igrač skopskog Rabotničkog, a dve sezone je nosio dres gradskog rivala MZT-a. Sjajne igre na poziciji beka promovisale su ga najpre u juniorsku, a zatim i B reprezentaciju Jugoslavije. Kao trener radio je u Rabotničkom, Bačkoj Topoli, Vojvodini, pančevačkom Profikoloru, Borovici iz Rume, nikšićkom Ibonu. Još dok je bio igrač skopskih Metalaca radio je i kao trener juniora. U prvoj sezoni kao prvi trener doveo je Borec iz Velesa u Prvu B ligu (1980), što ga je preporučilo za klubu Rabotničkog. Sa njim na čelu ušli su u Prvu A ligu, a 1983. godine i u finale Kupa Jugoslavije gde ih je nadmašila Cibona, tada član same evropske elite. Od 1982. do 1986. godine, radio je kao trener u mlađim selekcijama reprezentacije (kadetskoj i mladoj), a asistirao je Rusmiru Haliloviću, i imao priliku da trenira Dražena Petrovića, Zdovca, Paspalja, Pecarskog, Cvjetičanina, Perasovića, Sretenovića…

Od 2003. godine posvetio se radu sa najmlađima u školi košarke „Sport Ki” koju je osnovao zajedno sa sinovima Draganom i Ninom, koji su takođe nastupali za Spartak. Dragan je igrajući za reprezentaciju Jugoslavije osvojio zlato na Svetskom prvenstvu 1998 i bronzu na Evropskom prvenstvu 1999. godine.

Bio je prepoznatljiv po temperamentnom vođenju ekipe, pobornik agresivne košarke visokog ritma, koja je privlačila gledaoce.

Sahrana će se održati u četvrtak 9.11. u 12:45 na Novom groblju u Novom Sadu.